קרינה סלולרית

כאן נלמד מהי קרינה סלולרית, וכיצד ניתן להמנע ממנה

הרשת הסלולרית

רשת תקשורת סלולרית היא חלק בלתי נפרד מתשתיות התקשורת במדינה, היום כבר אפשר לומר שהיא הרשת התקשורת העיקרית במדינות המתפתחות.

רשת תקשורת זו, הינה רשת אלחוטית ומבוססת על שידור בגלי רדיו, כלומר גלים אלקטרומגנטיים אשר מתפשטים ממקור השידור [-אנטנה] במרחב, ונקלטים על ידי מכשיר טלפון נייד. מכשיר הטלפון הנייד ממיר את הגל האלקטרומגנטי לאותות קול ומאפשר תקשורת, וכן להיפך, מכשיר הטלפון הנייד ממיר את אותות הקול לגל אלקטרומגנטי שמשודר דרך האנטנה.

בקישור הבא תמצאו מפה בה מופיע ציון המקום בו מוצבות האנטנות ברחבי הארץ.

קרינה מטלפונים סלולריים

מכשיר הטלפון הנייד מפיק אנרגיה שעלולה להיספג בגוף, ובמיוחד ראשו של המשתמש שנתון לחשיפה גבוהה יחסית לגלי רדיו, וברמות מסוימות הם עלולים להיות גורם סיכון.

כל מי שנמצא במרחב סגור (מעלית, אוטובוס, רכבת, מטוס) עם אנשים שמנהלים שיחות בטלפון סלולרי חשוף על כורחו לקרינה, בעיקר כאשר אותו מקום מכוסה במשטח המחזיר קרינה, כגון אלומיניום או פלדה. אנרגיה זו נמוכה מזו המופקת על ידי אתר סלולרי, אך עקב הימצאות המכשיר בקרבת הגוף, סופג הגוף את האנרגיה במישרין מהאנטנה של המכשיר.

יצרנים של טלפונים ניידים חייבים לבצע מדידות של רמות SAR למכשירים בתנאים מחמירים (בהספק שידור מרבי) בהתייחס לתקנון האמריקאי או האירופי ולציין את רמת ה-SAR הגבוהה ביותר שנמדדה (יש לשים לב שהמכשירים שמיוצרים בארה"ב נמדדים לפי התקן האמריקאי, ואילו המכשירים שיוצרו באירופה נמדדים לפי התקן האירופי).

ככל שהמכשיר משדר בהספק נמוך יותר כך רמת ה-SAR נמוכה. במילים אחרות, בתנאי שידור או קליטה טובים, רמת ה-SAR נמוכה, ובתנאי שידור או קליטה גרועים, רמת ה-SAR גדלה מכיון שהמכשיר הסלולרי מתקשה להיות בקשר עם האנטנה הקרובה ביותר והוא משדר בעוצמתו המרבית, לכן במקום שהקליטה גרועה רצוי להתקין מגבר קליטה.

החוק בישראל

בעקבות השימוש הרב בקרינה בלתי מייננת לתקשורת אלחוטית, התעורר חשש מפני השפעות בריאותיות שליליות שלה על גוף האדם. כמו כן קיים חשש מפני אור תת-אדום המשמש לתקשורת אלחוטית ולחימום.

עקב החשש מנזק בריאותי שעלולה לגרום קרינה בלתי מייננת, נחקק בישראל חוק הקרינה הבלתי מייננת, התשס"ו - 2006, שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2007. מטרות החוק נקבעו: 'חוק זה מטרתו להגן על הציבור ועל הסביבה מפני השפעות של חשיפה לקרינה בלתי מייננת, ולהסדיר את העיסוק במקורות קרינה, הקמתם והפעלתם ובמתן שירות למדידת קרינה, בין השאר על ידי קביעת איסורים וחובות בהתאם לעקרון הזהירות המונעת'.

שר התקשורת דוד אמסלם אמר לאחרונה (נובמבר 2019), כי לדעתו ראוי לחוקק חובה על התקנת אנטנות סלולריות בכל כמה בנינים, משום שעל ידי כך המכשירים הסלולריים יצטרכו פחות אנרגיה בשביל לשדר, ולכן הקרינה שמפיצים המכשירים תקטן.

הדור החמישי

תדרי הדור החמישי, שיובילו פריצת דרך משמעותית במהירות העברת נתונים (ישמשו בין היתר לאינטרנט של הדברים - חיבור של כל מוצרי החשמל לרשת האינטרנט), אמורים להיות גבוהים הרבה יותר מהמקובל בין 20,000MHZ ל-29,000MHZ, בתדרים האלו בליעת האנרגיה ברקמות שלנו (שיעור האנרגיה שנספג ולא עובר הלאה) היא די גבוהה ועל כן יש לבחון את שיטת השידור בה ישתמשו החברות הסלולריות, כדי להפחית את רמת הקרינה.

בעת התפרצות נגיף הקורונה, עלו קונספירציות שונות בקשר להשפעת הדור החמישי על התפשטות הקורונה, ראו כאן על קרינה וקורונה.

למידע נוסף ניתן לקרוא על השפעות בריאותיות של קרינת טלפון סלולרי, באתר ויקיפדיה.